Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Fostul Ministru al Muncii, Violeta Alexandru face o sinteza pe pagina personala de Facebook a principalelor probleme referitoare la popririle pe pensii.
- lipsa de informare si lipsa disponibilității de a adresa nevoia oamenilor de a li se spune ce se va întâmpla: exista pensionari care au popriri pe sumele încasate din pensie și care se plâng de faptul că li se rețin sume destul de mari, în raport cu valoarea pensiei.
- executorii judecătorești sau organul fiscal comunică adresele privind popririle către debitor (pensionar, în cazul de față) dar și către TOATE entitățile prin care se pot recupera banii, pentru a identifica sursa din care urmează a fi reținute sumele. Se comunică la bănci comerciale, angajatori sau casele teritoriale de pensii publice.Astfel, apare riscul, în primele luni de la emiterea deciziei, de a se reține din două surse în același timp si de la banca si direct de la Casa de Pensii. „De aceea trebuie urmărit cu atenție în fiecare lună, dacă apar situații care par a ieși din graficul obișnuit. Lucrurile se reglează pe parcurs, în final nu există sume plătite mai mari decât suma totală de poprit dar ce bine ar fi dacă s-ar comunica cu oamenii.”
- „Nu se pot reține sume mai mari decăt de o treime din pensie/venit. Dacă sunt mai multe popriri nu se poate reține mai mult de jumătate din pensie/venit. Pentru cei cu pensii/venituri mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, jumătate din pensie/venit rămâne neatinsă, iar din restul sumei se va opri o treime sau jumătate, după caz. Multe persoane îmi semnalează și faptul că sumele oprite și virate către conturile executorilor, nu au redus în totalitate restanța lor. Atenție aici – executorii rețin, pe lângă sumele datorate de debitori și taxele de executare. Care variază, în funcție de suma executată, între 1% și 10%, plus taxe de timbre și alte cheltuieli generate de procesul de executare. Deci, în final suma reținută este (puțin) mai mare decât suma rezultând din eșalonarea banilor împrumutați.” (Violeta Alexandru)
O alta informatie utila este ca pe site-ul Camerei Executorilor Judecătorești București (www.cejbuc.ro) este tabloul executorilor judecatorești, unde se pot găsi, la nevoie, date de contact ale tuturor executorilor judecătorești din toată țara, cu adresă și număr de telefon. Pe scrisoarea de informare inițială, apare denumirea executorului iar acesta ar trebui să fie disponibil oamenilor să le răspundă la întrebări.